سوالات متن علوم هفتم فصل 12 سفره سلامت

جاهای خالی را با کلمات مناسب پر کنید :
کارهایی که غذاها در بدن ما انجام می دهند به …… مواد مغذّی …… آنها بستگی دارد .
به کربوهیدرات ها، …… قند …… نیز می گویند .
میوه ها و سبزی ها مقدار زیادی …… سلولز … دارند
بافت چربی نوعی بافت …… پیوندی …… است
بدن ما برای ساختن بافت ماهیچه ای به …… پروتئین …… نیاز دارد .
همه پروتئین ها از مولکول هایی به نام …… آمینواسید ……… ساخته شده اند
بیشتر پروتئین های گیاهی، بعضی آمینواسیدهای ضروری را …… ندارند …
بدن ما به مقدار کمی …… ویتامین ……… نیاز دارد
کمبود …… ویتامین ها …… رشد و عملکرد مناسب دستگاه های بدنمان را با مشکل روبه رو می کند
هرچه تنوع مواد مغذّی خوراکی بیشتر باشد، …… ارزش غذایی …… آن خوراکی بیشتر است
به سؤالات زیر پاسخ کامل دهید :
مواد مغذی موجود در غذاها را نام ببرید .
کربوهیدرات ها، لیپیدها (چربی ها)، پروتئین ها، ویتامین ها، مواد معدنی و آب
کربوهیدرات چیست ؟
کربوهیدرات ها گروهی از مواد مغذّی اند که انرژی مورد نیاز بدنمان را تأمین می کنند.
کربو هیدرات ها به چند دسته تقسیم می شوند ؟ برای هر یک مثالی بزنید .
کربوهیدرات ساده : گلوکز کربوهیدرات مرکب : نشاسته ، گلوکز
نشاسته چیست ؟

نشاسته نوعی کربوهیدرات است و در گیاهان ساخته می شود .
گیاهان چگونه نشاسته تولید می کنند ؟
گیاهان در فتوسنتز، ابتدا قندی به نام گلوکز می سازند؛ سپس با وصل کردن مولکول های گلوکز به هم، نشاسته می سازند .
سلولز و نشاسته چه شباهت و چه تفاوتی با هم دارند ؟
شباهت : هر دو توسط گیاهان ساخته می شوند و از مولکول های گلوکز ساخته می شوند .
تفاوت : بدن ما از انرژی سلولز نمی تواند استفاده کند، اما خوردن آنها به سلامتی ما کمک می کند
چگونه می توان به وجود نشاسته در مواد غذایی پی برد ؟
با استفاده از محلول ید ( لوگول ) : محلول ید رنگ نشاسته را آبی یا آبی تیره می کند .
چربی ها چه نقشی در بدن دارند ؟
1) برای ساخته شدن غشای یاخته ها به کار می روند
2) دورتادور اندام های داخل بدن را می پوشاند و آنها را از آسیب و ضربه حفظ می کند
3) انرژی زایی
یک گرم چربی انرژی بیشتری تولید می کند یا یک گرم کربوهیدرات ؟
مقدارانرژی که یک گرم چربی تولید می کند، تقریباً دو برابر مقدار انرژی حاصل از یک گرم کربوهیدرات است.
مصرف چربی ها چه ضرری برای بدن دارد ؟
چربی ها خطر تنگ شدن رگ ها و سکته قلبی را افزایش می دهند
انواع چربی ها را نام برده و برای هر یک مثالی بزنید .
1) چربی های گیاهی مانند روغن زیتون و کنجد که در دمای معمولی مایع اند
2) چربی های جانوری که معمولاً جامدند
چرا پزشکان توصیه می کنند که از چربی های جامد کمتر استفاده کنیم ؟
زیرا احتمال رسوب چربی های جامد در رگ ها از چربی های مایع بیشتر است .
چه خوراکی هایی پروتئین دارند ؟
پروتئین های جانوری مثل گوشت ، شیر و فرآورده هایش و تخم مرغ و پروتئین های گیاهی مانند حبوبات نظیر نخود ، لوبیا و عدس و همچنین سویا
به چه آمینواسیدهای ضروری می گویند ؟
بدن ما می تواند تعدادی از آمینواسیدها را با استفاده از غذاهایی که می خوریم، بسازد؛ اما بعضی را نمی تواند بسازد و باید آنها را به طور آماده و از طریق غذاهایی که می خوریم به دست آوریم که به این آمینواسید ها، آمینواسیدهای ضروری می گویند؛

ویتامین ها به چند دسته تقسیم می شوند ؟ برای هر یک مثالی بزنید .
به دو دسته :
1) محلول در آب : مانند ویتامین C و ویتامین های گروه B
2) محلول در چربی : مانند ویتامین های A و D
ویتامین های محلول در آب و محلول در چربی چه تفاوتی با هم دارند ؟
ویتامین های محلول در آب در بدن ما ذخیره نمی شوند و مقدار اضافی آنها از طریق ادرار دفع می شود
جدول زیر را در مورد ویتامین ها کامل کنید :
نام ویتامین | نقش در بدن | غذاهای حاوی این ویتامین |
ویتامین C | سلامت پوست و لثه | لیمو ، پرتغال ، کاهو ، کلم ، گوجه |
ویتامین B | پیشگیری از کم خونی و ریزش مو | گردو ، تخم مرغ ، غلات ، حبوبات |
ویتامین A | سلامت چشم و بینایی ما به ویژه در نورِ کم | هویج و گوجه فرنگی ویتامین A ندارند اما ماده ای دارند که در بدن به ویتامین A تبدیل می شود در جگر ، تخم مرغ و زردآلو وجوددارد |
ویتامین D | در اثر کمبود ، استخوان ها کلسیم جذب نمی کنند و نرم می شوند | در اثر برخورد آفتاب با پوست بدنام ساخته می شود در تخم مرغ و ماهی وجوددارد |
کلسیم و آهن چه نقشی در بدن دارند ؟
کلسیم از مواد اصلی استخوان های بدن ما و مهره داران دیگر است .
آهن در ساختار یاخته های قرمز خون وجود دارد.
چرا به کلسیم و آهن مواد معدنی می گویند ؟
زیرا در ترکیب خاک وجود دارند و توسط گیاهان از خاک وارد بدن ما می شوند
جدول زیر را در مورد مواد معدنی ید و سدیم کامل کنید .
ماده معدنی | منبع | نقش در بدن |
ید | غذاهای دریایی | تنظیم فعّالیت یاخته ها و رشد بدن |
سدیم | تقریباً در همه موادغذایی به خصوص میوه ها و سبزی ها و نمک خوراکی | مصرف زیاد سدیم(نمک) باعث افزایش خطر ابتلا به فشارخون و پوکی استخوان در بزرگسالی |
آب چه نقشی در بدن دارد ؟
1) بسیاری از مواد مغذّی به صورت محلول در آب وارد بدن ما و یاخته های آن می شوند
2) بسیاری از مواد زائد نیز معمولاً به حالت محلول در آب از بدن دفع می شوند
3) در اطراف و درون یاخته ها آب وجود دارد
تغذیه سالم چه ویژگی هایی دارد ؟
1) همۀ موادمغذّی را به مقدار کافی به بدن شما برساند
2) امرژی موردنیاز بدنتان را تأمین کند
3) غذاها به روش بهداشتی و سالم .تهیه شده باشند
4) غذاهای آب پز و بخارپز از غذاهای سرخ کردنی سالم ترند
5) خوردن خوراکی هایی مانند، پفک، شکلات و شیرینی بین وعده های غذا از عادت های غذایی نادرست است
6) میوه ها، میان وعده سالمی هستند
دیدگاهتان را بنویسید